JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FCC vill ha mer spektrum
Den amerikanska frekvensmyndigheten FCC vill att USA öppnar 500 MHz nytt spektrum för mobilt bredband under de närmaste 10 åren. Av de 500 ska 120 MHz tas från spektrum som idag disponeras av tv-bolag.
Efter över ett års förberedelser har FCC, Federal Communication Commission, nu överlämnat en 360 sidor tjock plan (pdf-länk) för framtidens mobila bredband i USA till den amerikanska kongressen. Huvuddragen är att ytterligare 500 MHz behövs för att tillgodose behoven de närmaste tio åren, och att detta ska finansieras helt och hållet genom att spektrum auktioneras ut. Skattebetalarna ska inte behöva stå för några kostnader.

Av de 500 MHz som FCC bedömer nödvändiga vill man att 300 MHz bör ligga i området mellan 225 MHz och 3,7 GHz, och dessa 300 MHz behövs redan inom fem år. Resterande 200 MHz kan ligga på högre frekvenser och frigöras senare.

Att få loss mer spektrum för mobilt bredband är absolut nödvändigt, menar FCC.

– Om USA inte tar hand om den här situationen på rätt sätt kommer frekvensbristen att leda till högre priser på mobilt bredband, sämre tjänstekvalitet och svårigheter för USA att hävda sig internationellt. Då minskar efterfrågan, och i förlängningen dras mängden innovationer ner, skriver myndigheten i sin plan.

Stridsfrågan kommer av allt att döma att handla om 120 MHz spektrum som idag disponeras av tv-bolag. FCCs plan är att tv-bolagen ska lämna ifrån sig detta spektrum frivilligt, i ersättning för intäkter från frekvensauktionerna. Men om detta ska bli verklighet krävs också att kongressen ger sin välsignelse.

– Mer utbyggt mobilt bredband och robustare bredbandstjänster skulle gynna samhället mycket mer än eventuella problem hos tv-bolagen, skriver FCC.

Om FCC inte får gehör för sin plan är man beredd att be kongressen att ta till tvångsåtgärder. Och de första reaktionerna från tv-bolagen är långt ifrån positiva.

– Vi är oroade över rapporten. Många aspekter är inte så frivilliga som (FCC) utlovat. Dessutom, som nationens enda kommunikationstjänst som är gratis, lokal och allestädes närvarande så kommer vi att opponera oss mot alla försök att belägga tv-bolag med nya frekvensavgifter, skriver National Association of Broadcasters i ett uttalande citerat av nyhetsbrevet Fierce Wireless.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)