JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Omstruktureringar tynger Note
Kontraktstillverkaren Note visar upp ett tapp i försäljningen på 17 procent och en rörelseförlust på 52 miljoner kronor för årets första kvartal. Större delen av minuset beror på omstruktureringar.
"Vi har problem, men vi vidtar åtgärder och det blir bättre framöver". Så kan den välvillige tolka Notes rapport för det första kvartalet, en av de sämre på länge. Jämfört med motsvarande kvartal i fjol minskade företaget försäljningen med 17 procent till 273 miljoner kronor, och rörelseförlusten gick genom golvet till 52,5 miljoner kronor jämfört med 8,6 miljoner kronors förlust under fjolårets första kvartal. Efter skatt uppgick förlusten till 43,7 miljoner kronor.

Problemen hos Note beror till stor del på att man tappat sin storkund Ericsson, som stod för större delen av beläggningen i företagets fabrik i Skellefteå. Denna är nu såld, och därtill har verksamheterna i Skänninge och litauiska Tauragé börjat avvecklats. Detta har enligt Note kostat 40 miljoner kronor, vilket man låtit belasta första kvartalet.

Målet med besparingarna är att de ska minska årskostnaderna med minst 50 miljoner kronor.

Att man väljer att ta alla omstruktureringskostnader under första kvartalet kan förstås ha att göra med att man vill städa räkenskaperna inför den planerade nyemissionen, som ska dra in 87 miljoner kronor. Emissionen sker med företräde för aktieägarna, där den störste numera är investmentbolaget Öresund som äger drygt 10 procent av aktierna. Öresund leds av finansduon Mats Qviberger och Sven Hagströmer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)