JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Partnertech fortsätter flytta ut
Kontraktstillverkaren Partnertech minskade sin omsättning något och gjorde en smärre förlust under första halvåret. Åtgärderna, i flera fall redan insatta, blir ökad utflyttning av verksamheten till låglöneländer.
Partnertech, stor kontraktstillverkare av såväl elektronik som mekanik, minskade sin försäljning från 594 miljoner under första kvartalet ifjol till 557 miljoner under årets första kvartal. Samtidigt vändes vinsten efter skatt på 0,5 miljoner till en förlust på 5,1 miljoner. Avgående vd Rune Glavare konstaterar att både omsättning och resultat ligger i nivå med fjärde kvartalet ifjol.

Lågkonjunkturen har slagit mot Partnertech, i synnerhet inom verksamheten för skärande bearbetning där volymerna är hälften så stora som för ett år sedan. Företaget påpekar att denna verksamhet är svårare att parera vid en nedgång då cyklerna är längre och andelen fasta kostnader högre.

Företaget möter problemen genom att fortsätta flytta verksamhet till länder med lägre lönekostnader. Företaget har under kvartalet lagt en rad varsel — 25 personer i Karlskoga, 35 personer i Vellinge och 21 personer i norska Moss. Samtidigt ökar företaget sina investeringar i polska Myslowice och säger att man "snabbt" flyttar produktion av elektronik till enheter i Polen och Kina.

– Partnertech ökar successivt andelen produktion i Östeuropa och Asien. Varslen i Vellinge och i Norge är således även en del av denna strukturförändring, vilken påbörjades redan 2007, skriver Rune Glavare i kvartalsrapporten.

Han avgick planenligt i samband med rapporten. Vd för Partnertech är numera Leif Thorwaldsson som tidigare intervjuats i Elektroniktidningen (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)