JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Se Sonys skärm rulla runt pennan
Tänk dig en skärm rullad kring en penna som ändå kan visa rörliga bilder. Det låter otroligt men är vad Sony just lyckats utveckla. Det handlar om en 4,1-tumsskärm som är uppbyggd av både organiska lysdioder och organiska tunnfilmstransistorer.
Sony har utvecklat en extremt flexibel skärm som kan visa bilder samtidigt som den rullas ihop. Skärmen är 80 mikrometer tjock, har en upplösning på 432 x 240 RGB-pixlar och påstås kunna rullas så hårt att diametern bara är 4 mm.

Hemligheten bakom funktionen är att man lyckats integrera organiska lysdioder (OLED) och organiska tunnfilmstransistorer (OTFT) tillsammans med mjuk organisk isolation på ett 20 mikrometer tjockt flexibelt substrat. De organiska tunnfilmstransistorer som Sony använder är baserade på ett derivat av peri-Xanten Xanten (PXX) som har åtta gånger högre strömmodulation är traditionella organiska tunnfilmstransistorer.

Skärmen, som idag demonstreras för publik för första gången, har rönt stor uppmärksamhet internationellt. Premiärvisningen sker vid det internationella displaysymposiumet ” Society for Information Display 2010” som går av stapeln i Seattle.

Än så länge handlar det om prototyper, enligt Sony, men företaget planerar att fortsätta utvecklingsarbetet och att ta fram en process som kan tillverka skärmar i stora volymer. Tanken är att skärmarna i framtiden ska hitta en plats i små lätta tunna mobiler.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)