JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 200 Arm-kretsar från Freescale
Halvledarbolaget Freescale vill ta igen förlorad mark inom styrkretsar genom en jättesatsning på Armkärnor. Receptet är ett nytt kretssläkte med namnet Kinetis, byggd på Armvarianten Cortex M4, som ska få över 200 medlemmar.
– Vi sticker inte under stol med att vi är sent in i Armracet. Men vi tror att vi kan ta igen en hel del med våra nya kretsar, inte minst eftersom vi är först av alla med M4-kärnan, säger Adam Kalinsky, försäljningsingenjör på Freescales svenska kontor.

Kretsfamiljen ska säljas med fyra huvudargument: skalbarhet, integrerade analoga element, en innovativ minnesteknik kallad Flexmemory och en välutrustad verktygsportfölj med såväl Freescales egna utvecklingshjälpmedel som mjukvara från svenska IAR och andra externa parter.

Tillämpningsområdet är brett. Freescale siktar på allt från motorstyrning och automation till effekthantering och konsumentprodukter med ljud och bild. De första kretsarna ska komma i provexemplar under sommaren.

Kärnan Cortex M4 är Arms första med möjlighet till 64-bitars MAC-operationer i en cykel. Den har därtill fått en rad andra tillägg för digital signalbehandling, och en förbättrad flyttalsenhet. Därtill har Freescale lagt in en mängd egen IP, som cache för instruktioner och data, en kommunikationsmatris (crossbar switch) för bättre master-slaveaccess, en minnesaccessenhet (DMA) och möjligheten att snabbt väcka kretsen ur strömsnåla vilolägen.

Skalbarheten består i att urvalet av kretsar är så stort. De drygt 200 medlemmarna i släkten består av sju familjer, med minne mellan 32 kbit och 1 Mbit och kapslar med från 32 upp till 256 ben. Varje familj är optimerad för olika typer av tillämpningar och har integrerade analoga kretselement därefter.

– Med den här lanseringen blir vi agnostiker vad gäller processorkärnor. Våra kunder kan välja någon av våra egna eller Arm, beroende på vad som är bäst för deras tillämpning, säger Adam Kalinsky.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)