JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH tar superdatorledningen

KTH tar superdatorledningen

En ny Craydator med för dagen 93 Tflops prestanda – som i höst byggs ut till 305 Tflops – gör KTHs superdatorcentrum till Sveriges vassaste.
Den 31 augusti sker den officiella invigningen av KTHs nya Craydator, men anläggningen är redan igång om än inte med full fart.

– Craydatorn är den mest kraftfulla civila anläggningen i Sverige för tillfället, säger Erwin Laure, chef för KTH:s superdatorcentrum PDC i en pressrelease.

Datorn är byggd på AMD:s processor Opteron med tolv kärnor och Crays egenutvecklade sammankopplingsteknik. Totalt finns i dagsläget 11 040 kärnor installerade, som i höst ska uppgraderas till 36 384. Det ger en beräkningskraft på 93 teraflops just nu och drygt 305 teraflops efter uppgraderingen.

– Superdatorn är ett oersättligt verktyg för resultat inom forskningsområden som medicin, flödesmekanik, biologi och livsvetenskap, men också klimatmodellering och astrofysik, säger Erwin Laure.

Finansieringen kommer från KTH och SNIC, Swedish National Infrastructure for Computing. Datorn kommer att användas av hundratals forskare och ingå i ett europeiskt nätverk av superdatorer. Via PDC kommer KTH med den nya installationen att stärka sin roll i ett antal europeiska projekt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)