JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel nära köpa Infineons trådlösa
Halvledarjätten Intel står i begrepp att köpa Infineons division för radiokretsar, skriver tidningen Wall Street Journal. Affären, som väntas bli värd omkring 15 miljarder kronor, innebär att Intel åter ger sig in i segmentet trådlös teknik.
Rykten om att Intel vill köpa Infineons kretsar för trådlös teknik har florerat ett par månader (länk). I juni framkom att Infineon anlitat en finansiell rådgivare för att få fram en köpare (länk), och sedan dess har bland andra Samsung och Qualcomm visat intresse, skriver nu Wall Street Journal. Men enligt tidningen blir det Intel som drar det längsta strået. Inget av företagen vill dock kommentera uppgifterna.

Radiokretsar är inget nytt för processorjätten - Intel har varit där förr och misslyckats. År 1999, mitt under IT-bubblan, köpte Intel exempelvis företaget DSP Communications för 1,6 miljarder dollar och man skaffade licens från Arm för att göra processorer till mobiltelefoner. Båda verksamheterna gick dock med förlust och såldes till Marvell år 2006 för vrakpriset 600 miljoner dollar.

Numera är det istället som bekant Atomprocessorerna som är Intels spjutspets inom mobil teknik. Men för basbands- och rf-delarna har företaget idag inget att komma med. Infineon å sin sida har efter ett antal tunga år fått bra fart på sina radiokretsar, och räknar idag bland andra Apple och Nokia som sina kunder.

Inom Infineon är dock radiokretsarna alltjämt ett litet område, klämt mellan fordons- och industrikretsar. Och konkurrensen är tuff med hårt satsande jättar som Qualcomm och ST-Ericsson i samma nisch.

Affärsområdet omsatte omkring 5,5 miljarder kronor under årets första hälft och gjorde då en vinst på nära 300 miljoner kronor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)