JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya Renesas bantar för framtiden
I april var det dags för det nya bolaget Renesas Electronic Corporation – sprunget ur de japanska jättarna NEC Electronics och Renesas – att stå på egna ben. Därmed skapades världens tredje största halvledarbolag. Nu ska företaget vända förlust till vinst genom att minska personalstyrkan med nära tio procent samt lägga ut tillverkningen i allt större utsträckning.
Redan våren 2009 beslutade japanska NEC:s halvledarbolag, NEC Electronics, och Renesas, som då ägdes av Hitachi (55 procent) och Mitsubishi (45 procent), att slå samman sina halvledarverksamheter (se länk).

Samgåendet skapad världens tredje största halvledarföretag med en total omsättning på drygt 10,2 miljarder dollar för 2009 och mer än 47 000 anställda. Bara Intel och Samsung är större. Bakgrunden till sammanslagningen var förstås den då rådande globala lågkonjunkturen samt en övertygelse om att storskalighet är nödvändigt för att hänga med i teknikutvecklingen.

I april drog företaget igång i den nya kostymen. Då var det sagt att de båda företagen redan skulle ha genomgått nödvändiga strukturreformer, men så tycks inte ha skett. Istället är det nu tid för de stora förändringarna som innebär att närmare 5 000 anställda kommer att mista jobbet inom de närmaste åren samtidigt som Renesas i allt större utsträckning kommer att outsourca sin tillverkning.  

Det nya bolaget satsar på tre teknikområden - styrkretsar, system på kisel (SoC) samt diskreta kretsar. Planen är dock att lägga ut tillverkningen av kretsar i 28 nm eller därunder på foundries, i första hand TSMC eller Globalfoundries. Till detta hör att tillverkningen av företagets SoC-kretsar kommer att koncentreras till de två fabrikerna i Naka och Tsuruoka, medan företaget däremot inte planerar någon större investering i sin amerikanska Roseville-fabrik.
 
När det gäller forskning och utveckling av avancerad processteknik är det IBM som förblir företagets bundsförvant. NEC har samarbetat med IBM under lång tid och Renesas är redan med i IBM:s så kallade ”fab club”. Gamla Renesas FoU-partner – Panasonic – tycks däremot inte vara aktuell att samarbeta med framöver.

Dagens Renesas ägs av NEC, Hitachi och Mitsubishi.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)