JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH ska ta 145 000 kr/år
En avgift på 145 000 kronor per 60 högskolepoäng och läsår. Det blir kostnaden för en ickeeuropé som framöver vill studera till civilingenjör eller master vid KTH.
I våras antog riksdagen regeringens propostion om avgifter för utomeuropeiska studenter. Nu har KTH satt pris på sin utbildning.

145 000 kronor per 60 högskolepoäng och läsår kommer det att kosta för studenter från länder utanför EU, ESS och Schweiz att studera vid KTH från och med nästa år. Ett undantag finns dock – arkitekturstudenter får addera på ytterligare 100 000 kronor på prislappen per läsår.

– Det gäller att ha ett pris som så gott som möjligt stämmer överens med KTH:s kvalitet i ett internationellt perspektiv. Arkitektprislappen är högre eftersom det är en mer lärarintensiv utbildning, säger Peter Gudmundson i ett pressmeddelande.

Han menar att KTH inte är intresserat av att vara ett lågbudgetalternativ i ett internationellt perspektiv. Samtidigt tror han att antalet studenter från tredjeland kommer att minska de första åren.

– Med tiden hoppas jag att vi kan komma tillbaks till de volymer som vi har idag. Vi kommer att bygga upp ett eget stipendieprogram med finansiering från olika externa aktörer. Det kan var företag, stiftelser eller privatpersoner. För fyra regioner i världen har vi också utsett regionansvariga som har till uppgift att hitta vägar till betalande studenter, säger Peter Gudmundson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)