JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dubbelkärnor snart i en mobil nära dig

optDubbelkärnor
snart i en mobil
nära dig

Samsung presenterar Orion – sin första mobil-applikationsprocessor på Arms dubbelkärna Cortex A9. Andra halvåret nästa år finns den i massproduktion. Men konkurrenterna ligger före. Nvidias dubbelkärna på A9 finns i mobiler redan i höst.
Orion tillverkas i Samsungs egen lågeffektsprocess i 45 nm. I kretsen finns även 1 MByte L2 cache, en processor för GPS-basband och en mediakärna som kan driva HD-video (HDMI). Kretsen kan spela in video i upplösningen 1080p.

Grafikkärnan har uppgraderats till en version som levererar fem gånger mer prestanda än den PowerVR SGX-kärna från Imagination som sitter i Samsungs Cortex A8-processor S5PC100. Elektroniktidningen vet inte om den nya grafikkärnan också från Imagination, eller om man kanske växlat till Arms egen norskfödda kärna Mali, som har bra fart just nu, eller kanske till ett tredje alternativ.

Orion lägger klockfrekvensen på 1 GHz – tidigare hade man annonserat att den första generationen skulle läggas på 800 MHz. Enligt samma tidigare färdplan – som alltså ska tas med en nya salt – kommmer Orion att följas av modeller som heter Pegasus, Hercules, Mercury, Venus, Draco och Aqila. De utgör en blandning av Cortex A9- och A5-processorer, där den sistnämnda är en fyrkärna på 1,2 GHz som ska dyka upp 2012 eller 2013.

Samsungs lansering är det senaste tecknet på att multikärnerevolutionen nu har nått fram till mobiltelefonerna. Det är Arm som äger marknaden för tillämpningsprocesorer till mobiltelefoner och det är dess processorkärna A9 som kommer att användas i de första multikärnemobilerna.

Nvidias Tegra 2, som använder en dubbel Cortex A9, ska  finnas i smartmobilen LG Electronics Optimus i höst. Tegra 2 använder Nvidias egna grafikkretsar.

På plattformssidan var ST Ericsson var tidigt ute. 3G-plattformen U8500 använder en dubbel Cortex A9 och släpptes i provexemplar redan i början av året. Elektroniktidningen hittar inga annonsering om produkter, men Nokia är kund. U8500 använder ARM Mali som grafikkärna.

Qualcomms Cortex A-besläktade mobilplattform Snapdragon släpptes i sin första dubbelkärneversion i juni, i 1,2 GHz.

Apple har inte annonserat en dubbelkärneversion av sin A4-processor, som idag är en enkel Cortex A8.

Intel är den enda utmanaren till Arm och dess släktingar från Qualcom, Apple och Marvell. Intel har ännu inte annonserat någon dubbelkärneversion av Atom för användning i smartmobiler.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)