JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Robotprogram skrivs automatiskt
Månaders arbete förkortas till en halvtimme med hjälp av ett verktyg från forskare på  Högskolan Väst i Trollhättan. Industrirobotarna programmeras så att de inte går i vägen för varandra.
Att koordinera robotar som trängs i en och samma så kallade automationscell har länge varit en utmaning för robotprogrammerare.

Med forskarnas verktyg räcker det nu att en person ritar in olika produkters väg genom cellen. Därefter överlåter man åt verktyget att skriva välkoordinerade robotprogram som inte drabbas av låsningar eller produktionsstopp på grund av att robotar kommer i vägen för varandra.

Verktyget – som heter P-Sop – sägs förkorta månaders arbete till bara en halvtimme. Detta förändrar dramatiskt spelreglerna för automatisering. Även mindre serier kan nu löna sig att automatisera. Och man behöver inte längre dra sig för att göra ändringar i en befintlig produktionskedja.

En automationscell kan ha maskiner för skärande bearbetning, stationer för svetsning, mätning, tvättning, inspektion, och några robotar.  Olika produkter ska slussas runt mellan stationer, var och en i sin egen ordning. Olika produkters vägar korsas och den som programmerar styrsystemet måste förutse alla schemakollisioner – en maskin som fått i uppdrag att borra i en detalj ska inte samtidigt kunna få ett nya uppdrag via en annan robot.

En stor del av robotprogrammeringen åtgår idag till avlusning av koordineringsfel av detta slag.

Att P-Sop fungerar har forskarna visat i praktiken i samarbete med Volvo Aero och Chalmers.

Verktyget har tagits fram inom ramen för EU-projektet Advanced flexible automation cell, FLEXA, med deltagande forskare i hela Europa.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)