JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 24 svenska antenner på väg ut i rymden

24 svenska antenner på väg ut i rymden


I morgon kl 19:10 startar en Soyuzraket från Baikonur i Kazakstan med inte mindre än sex satelliter för kommunikationssystemet Globalstar. I skottet finns tjugofyra antenner från Ruag Space i Göteborg.
– Det här är en unik uppskjutning med sex satelliter på en gång. Varje satellit har fyra antenner för upplänk, telemetri och telekommando från oss. Tjugofyra antenner i en och samma uppskjutning måste vara något slags rekord, säger Jan Zackrisson, antennexpert på Ruag Space i Göteborg.

Ytterligare 18 satelliter kommer att skjutas upp i grupper om sex inom ett år.

Ruag har konstruerat och tillverkat tre olika antenntyper till satelliterna: En vågledarantenn för mottagning av upplänken på C-bandet och för mottagning av kommandon från kontrollstationer och två olika så kallade koppantenner, även de avsedda för kommunikation med kontrollstationer. Konstruktionerna är mycket effektiva ur vikts- och storlekssynpunkt. Sändarantennerna för C-bandstelemetri väger bara 19 gram styck.

Globalstar är ett system som täcker hela jorden med tjänster för mobiltelefoni och mobil dataöverföring direkt via satellit. Den första generationen av Globalstarsystemet har drabbats av viss funktionsförlust, troligtvis på grund av strålningsskador.

Den nya satellitgenerationen som byggs av Thales Alenia Space i Frankrike och Italien, kommer att ha större kommunikationskapacitet (256 kbit/s jämfört med 9,6 Kbit/s), Bättre tillförlitlighet genom dubblerade system och femton års livslängd i ställer för 7,5 år för den första generationen. Den nya generationens satelliter kommer också att ha ett förbättrat skydd mot strålning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)