JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inget säljlyft för Sony Ericsson

Inget säljlyft för Sony Ericsson


Sony Ericsson går med vinst för tredje kvartalet i följd, denna gång med 49 miljoner euro. Men försäljningen står och stampar, och hoppet står nu till Xperia-modellerna i Kina och USA.
Mobiltillverkaren Sony Ericsson säljer numera betydligt färre, men dyrare telefoner än man gjorde i fjol. Under tredje kvartalet i år levererades 10,4 miljoner enheter, till ett snittpris av 154 euro. Motsvarande kvartal i fjol sålde man 14,1 miljoner mobiler till ett snittpris av 114 euro.

Omsättningen räknat i pengar ligger på samma nivå som för ett år sedan, strax över 1,6 miljarder euro. Dock gör bolaget numera ett betydligt bättre resultat – förlusten på 164 miljoner euro i fjol har förbytts mot en vinst på 49 miljoner. Noterbart är att nettomarginalen närapå fördubblats, från 16 procent i fjol till 30 procent nu.

Framför allt är det smartmobilerna som går bra, de står nu för över hälften av intäkterna. Xperia och dess småsyskon Mini och Mini Pro har fått en rad goda recensioner och utmärkelser. Xperia-modellerna har nu börjat säljas även i USA och Kina.

Försäljningsframgångar där lär behövas om Sony Ericsson ska kunna lyfta sin marknadsandel, som fallit till omkring 4 procent räknat i antal mobiler. Räknat som andel av marknaden uttryckt i pengar - något som konkurrenten Apple gärna gör - är dock Sony Ericssons marknadsandel högre, omkring 6 procent.

Vinsterna de senaste kvartalen gör också att företagets ser ut att slippa de likviditetsproblem man hade i fjol. Kassaflödet var visserligen minus 54 miljoner under det gångna kvartalet, men det hänförs till företagets besparingsprogram. I kassan fanns 538 miljoner dollar i slutet av kvartalet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)