JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dansk design i ny mobil

Dansk design i ny mobil

En helt ny mobiltillverkare har visat upp sin första skapelse. Androidbaserade T1 från danska Lumigon ska sälja på dansk design och ljud från Bang & Olufsen. En kul funktion är att mobilen kan programmeras till att även fungera som fjärrkontroll för hemelektronik.
Den ser ut att kunna ligga i skyltfönstret på Illums Bolighus, med skal i stål och aluminium och en 3,5 tums pekskärm (TFT, 480 x 800 pixlar) med ett egenutvecklat grafiskt användargränssnitt kallat Lumigon P som vid en ytlig betraktelse inte så lite påminner om en känd mobil från Apple.

Under ytan döljer sig Android i version 2.2, en processor från Freescale kallad i.MX515 klockad i 1 GHz, ett HSDPA-modem från Qualcomm och ljud hämtat från Bang & Olufsen.

– T1 är byggd på skandinavisk hantverksskicklighet och design, jämte de finaste materialen som stål, aluminium och repfritt glas. Dessa unikt designade telefoner har också försetts med funktioner som inte funnits i tidigare mobiler, säger vd Lars Gravesen, tillika grundare av Lumigon, i en pressrelease.

Fjärrkontrollen är en sådan funktion. Mobilen kan enligt företaget användas som en universell fjärrkontroll för en stor mängd hemelektronik. Skulle just din dvd-spelare eller tv inte finnas i dess databas går det att använda den inbyggda inlärningsfunktionen.

En annan innovativ funktion är möjligheten att ansluta mobilen via HDMI-uttaget till en tv, där användaren då kan surfa på nätet och läsa mail.

– T1 blir på det viset en ersättare för bärbara datorer i hemmet, hävdar företaget.

Försäljningen ska komma igång före årsskiftet. Vad den kommer att kosta anges inte.

Ett syskon till T1, kallat S1, försett med utskjutningsbart konventionellt tangentbord, är planerat till nästa höst.

Lumigon har huvudkontor i Köpenhamn, men större delen av sin FoU i Hong Kong. Företaget har tidigare sysslat med konsumentelektronik, mobil mjukvara och distribution.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)