JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skärmen en tredjedel av mobilen
Bildskärmen är den dyraste delen av mobiltelefonen, och den största delmarknaden bland komponenterna, den står för 31 procent av marknaden. Bland halvledarleverantörerna till mobiltelefonin är Qualcomm störst, dubbelt så stor som trean ST-Ericsson. Det framgår av en färsk analys från Forward Concepts.
Komponenter till mobiltelefoner är en jättemarknad som totalt omsätter nära 50 miljarder kronor. Den kan delas upp på många sätt, men i sin analys har Forward Concepts valt att se hur den fördelar sig år 2010 utifrån komponenttyp.

Då framgår att LCD-skärmar är den största delmarknaden, följt av digitala basbandskretsar. Bildsensorerna till kameran står för 8 procent, radiokretsarna för själva mobiltelefonin står för 7 procent och kommunikationsprocessorn - ofta en Arm -  står för 7 procent.

Mems-sensorerna står för 6 procent. Mems har länge använts till mikrofoner med kan också användas för att hålla reda på i vilken vinkel kameran hålls för att automatiskt kunna vända bilden rätt, och kan även användas för att upptäcka att mobilen tappats, och då stänga av ömtåliga delar innan mobilen slår i golvet.

Annan radioteknik som finns i många mobiler, som Bluetooth, Wlan, FM/AM-radio, mobil-tv och GPS står vardera bara för en eller två procent av kakan.

Noterbart är också att LTE knappt syns på denna marknad ännu – LTE-basbandskretsar utgör mindre än en halv procent av marknaden i år.

Rapporten visar också hur halvledarleverantörerna lyckats inom mobiltelefonin. Föga överraskande leder Qualcomm, med 20 procent av den marknaden (här är alltså skärmarna borträknade). Texas Instruments är tvåa och ST-Ericsson ligger på en tredje plats, med 10 procent. Siffrorna i denna jämförelse är visserligen från 2009, men torde ge en god fingervisning om styrkepositionerna ändå. Största ändringen är sannolikt att Intel köpt denna del av branschfyran Infineon.

Rapporten är på 548 sidor, kostar 3 850 dollar, och är enligt Forward Concepts den mest heltäckande studien av halvledare för mobiltelefoner som någonsin gjorts. Mer information finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)