JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia bekräftar stöd för Symbian
Symbian kommer att förbli Nokias favorit-OS i smartmobiler under överskådlig tid. Och OS:et kommer att fortsätta utvecklas inom Nokia, och därtill bli mer användarvänligt genom utvecklingsplattformen Qt. Det säger Illari Numari, ansvarig för smartmobiler på Nokia.
Framtiden för Symbian har ifrågasatts, även här i Elektroniktidningen (länk), och mediaspekulationerna kring operativsystemet nådde en ny höjdpunkt då Symbianstiftelsen berättade att man skulle stänga sin sajt och dra ner på verksamheten. Men nu rycker Nokia - som tar över hela ansvaret för Symbian - ut till operativsystemets försvar.

– Symbian är den företagsplattform Nokia använder idag och i framtiden, säger företagets ansvarige för smartmobiler Illari Numari i nyhetsbrevet Fierce Wireless (länk).

Han konstaterar att det förra kvartalet var Nokias "bästa någonsin vad gäller smartmobilförsäljning" och att den överväldigande majoriteten av dessa var Symbianbaserade.

Om Meego, den LInuxmiljö som Nokia och Intel utvecklar tillsammans, säger Numari att den främst är tänkt för "nischprodukter, som konvergerade enheter som mer liknar datorer". Och enligt honom är Symbianbaserade mobiler de mest kostnadseffektiva för företag.

– Vi är mer kostnadseffektiva än RIM, där företagen behöver extra licenser och måste köpa extra serverprodukter, säger han.

När nu Symbian sugs in i Nokia hävdar Illmari att utvecklingen kommer att fortsätta och bli mer effektiv. Användarvänligheten ska öka genom att Nokia fokuserar på Qt som utvecklingsmiljö.  
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)