JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Basstationen blir personlig
Vad är mindre än en femtocell? Mindre än en picocell? Jo, en attocell, en basstation för en enda användare. Koppla in den i laptopen på resan, så funkar din mobil som hemma.
Det är amerikanska Ubiquisys som lanserar den "personliga femtocellen", som man i analogi med utvecklingen kallar attocell. Den pluggas in via USB-kontakten i en dator, tar därifrån fram IP-adress och gör en analys av radiomiljön för att avgöra vilket land du befinner dig i, och ställer därefter in sändarnivån för 3G-funktionen på lämplig styrka. Vips fungerar din 3G-mobil precis som hemma - ingen utlandstaxa och inget behov av landsnummer.

Attocellen ska enligt företaget fungera lika bra för alla 3G-smartmobiler - Iphone, Blackberry, Android och Symbian. I likhet med Ubiquisys femtoceller så övervakas radiomiljön kontinuerligt i syfte att eliminera påverkan på andra mobilnät i omgivningen. Företaget hoppas därför att attocellen inte ska behöva certifieras av några regleringsmyndigheter.

Hur lång räckvidden blir avgörs av respektive lands regleringar - därav behovet av analys av vilket land man befinner sig i. I vissa länder med hård reglering kan räckvidden dock bli så liten som 5 mm. Då går det dock att lägga mobilen på själva attocellen och använda ett headset, via tråd eller Bluetooth, kommenterar företaget.

– Attocellen är ett direkt svar på ett specifikt krav från mobiloperatörer, säger Ubiquisys vd Chris Gilbert i en press release.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)