JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU höjer insamlingsmålet
EU-parlamentet har beslutat att höja målet för hur mycket uttjänt elektronik som återvinns – till 85 procent. Medlemsländerna har dock fem år på sig för att nå dit.
Från år 2016 har EU som mål att 85 procent av all uttjänt elektronik ska samlas in för att återanvändas eller återvinnas. Ett steg på vägen är att alla butiker som säljer elektronik i någon form ska vara tvungna att ta emot uttjänta produkter.

Redan tidigare är butiker skyldiga att ta emot din gamla apparat när du köper en ny tv eller ett kylskåp. Det nya är att butikerna måste ta emot andra små apparater som kunder vill slänga. Butikerna får ansvar för att de återvinns. Riktigt små butiker undantas.

För att fysiska butiker inte ska missgynnas kommer Internetbutiker att bli skyldiga att tillhandahålla frankerade påsar.

- EU-parlamentet kräver också bättre kontroll så att elektronik som exporteras ska vara funktionsduglig och inte är skrot som hamnar på en soptipp i Afrika, säger Miljöpartiets Carl Schlyter i ett pressmeddelande, efter EU-parlamentets beslut idag.

Vi svenskar samlade in 15,85 kilo per person år 2009. Det är allt från datorer, kylskåp och batterier till glödlampor och lysrör. Hur mycket vi samlade in i fjol redovisar branschorganisationen El-Kretsen den 15 februari.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)