JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Akut kris i Obducat
Efter att bara ha fått in 11,7 av förväntade 65 miljoner kronor i sin nyemission står Obducat inför neddragningar och rekonstruktion, skriver nyhetsbrevet Rapidus.
Nanoteknikbolaget Obducat misslyckades med sin senaste emission. Man hade hoppats på att få in 65 miljoner kronor (länk), men det blev bara 11,7 miljoner. Nu står företaget inför stora förändringar.

– Det blir en omstrukturering. Den rör primärt dotterbolaget i Malmö, men också verksamheten i England, säger styrelseordförande Henri Bergstrand till Rapidus.

Obducat, som gör maskiner för nanoimprintlitografi, har cirka 40 anställda i Malmö och ett 20-tal i brittiska Cambridge. Hur förändringarna påverkar personalen är inte känt, men neddragningar torde vara av nöden tvunget.

Inom kort ska företaget kalla till en extra bolagsstämma, då styrelsen kan föreslå nya emissioner eller andra sätt att lösa den akuta krisen. Den senaste extrastämman i januari godkände ett rätt speciellt upplägg, där finansbolaget Yorkville fick rätt att i småposter teckna aktier för upp till 30 miljoner kronor under de kommande fyra åren. Den emissionen fick stark kritik, i synnerhet i Sydsvenska Dagbladet (länk, länk), något som föranledde Obducat att publicera ett långt genmäle på sin sajt (länk).

Obducat omsatte ifjol 29,5 miljoner kronor och gjorde en förlust före skatt på 46,9 miljoner kronor. Aktien hör till de mest spridda bland noterade småbolag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)