JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Android rusar förbi Symbian
Den exakta tidpunkten tvistar analytikerna om. Men Android är nu – eller alldeles strax – det största smartmobiloperativsystemet. Så sent som i höstas sade prognoserna att detta skulle inträffa först år 2014.
Under fjärde kvartalet 2010 levererades fler Androidmobiler än Symbianmobiler – 33 miljoner mot 31 miljoner.  Siffrorna kommer från analysföretaget Canalys som därmed utnämner fjärde kvartalet 2010 till den milstolpe i historien då Android passerade Symbian i säljvolym.

Konkurrerande analysföretaget Gartner anser dock att Android ännu har någon procentenhet kvar till Symbian och att Android kommer att passera först senare i år.

Lusläser man pressreleaserna ser man en skillnad i att Canalys endast räknar Symbianmobiler från Nokia, medan Gartner även inkluderar Fujitsu, Sharp, Sony Ericsson och Samsung – med deras hjälp väger vågen knappt över till Symbians fördel.

Jämfört med Q4 2009 tappade Nokias Symbianmobiler 14 procentenheter och landade på 31 procent medan Android vann 24 och landade på 33. Apple låg kvar på 16 procent.

Det sker just nu en enorm tillväxt på smartmobilmarknaden. Det betyder att alla – även Nokia – ser dramatiskt växande volymer. Mellan Q4 2009 och 2010 nästan dubblerades smartmobilvolymen från 54 till 101 miljoner. Det såldes totalt 300 miljoner smartmobiler under 2010.

Och den största biten av den kakan tar Android. Att Android passerar Symbian redan nu är en dramatisk skillnad mot vad Gartner spådde så sent som i september i fjol. Då trodde Gartner att det skulle dröja ända till år 2014 innan de två låg på samma säljnivåer.

Det är inte första gången Gartner underskattar Android. I oktober 2009, spådde Gartner att Android skulle passera Apple och bli det näst största smartmobiloperativsystemet – år 2012. På den tiden hade Android bara fyra procent av marknaden medan Symbian låg på 47 procent.

Gartners insikt hösten 2009 att Android skulle explodera var i grunden korrekt. Problemet har varit att förutsäga explosionshastigheten.

Apple har inga problem med att ligga på tredjeplats – företaget har ingen ambition om att sälja smartmobiler i massvolymer.

Nokia är den stora förloraren. I går läckte ett internt brev ut från Nokia där dess vd förklarade företaget ligga åratal efter konkurrenterna. I morgon kommer därför Nokia att presentera en ny strategi för sina mobiler.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)