JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia bygger fabrik i Vietnam
Nokia tänker bygga en elfte mobiltelefonfabrik, denna gång utanför Hanoi i norra Vietnam. I ett första skede investerar bolaget 2 miljarder kronor. Fabriken ska komma igång med produktionen nästa år.
Att förlägga en fabrik i Vietnam är inte bara ett sätt hitta billig arbetskraft. Lika viktigt, enligt Nokia, är att bemöta efterfrågan från nästa miljard mobilanvändare.

– Nästan 90 procent av världens befolkning har mobiltäckning där de bor, men ändå finns 3,2 miljarder människor som inte har någon mobiltelefon. Och av de totalt 3,7 miljarder som äger en mobil är det färre än hälften som använder den för att komma åt Internet, konstaterar Nokia i ett pressmeddelande.

– Bara omkring 30 procent av världens befolkning är uppkopplad idag, och vi tror att vi kan spela en viktig roll i att koppla upp nästa miljard människor, inte bara till deras första telefon utan till deras första internetupplevelse, säger Esko Aho, vice vd på Nokia, i pressmeddelandet.

Nokia har sedan tidigare tio fabriker i nio länder (Brasilien, Mexiko, Kina, Indien, Korea, Finland, Ungern, Rumänien och Storbritannien). I Vietnam har företaget sålt mobiler sedan 1996. Att man nu lägger sin elfte fabrik där motiveras med att landet har både den geografiska position och den utveckling av infrastruktur som man letade efter.

– Den här nya fabriken kommer att spela en nyckelroll i våra ansträngningar att koppla upp nästa miljard människor till webben, säger Juha Putkiranta på Nokia i pressmeddelandet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)