JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Explosion sätter fokus på arbetsvillkoren i Kina
En explosion i fredags, som dödade tre arbetare i en av Foxconns fabriker i sydvästra Kina, har satt stopp för produktionen av bland annat läsplattan iPad. Analyhuset IHS Isuppli spekulerar nu i att Apples försäljning kan minska med så mycket som en halv miljon iPad 2 under andra kvartalet.
Olyckan har lett till att Foxconn, eller Hon Hai Precision Industry som företaget egentligen heter, fått stoppa produktionen i fabriken tills olycksorsaken är utredd. Enligt uppgifter i media var det slipdamm som antändes vilket ledde till ett explosionsartat olycksförlopp.

Exakt vilka produkter som slipades vid olyckstillfället är inte officiellt, men kinesiska media som citeras av Wall Street Journal uppger att det handlade om aluminiumhöljen till läsplattorna.

Redan den 6 maj publicerade den Hong Kongbaserade organisationen Sacom, Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour, en rapport som kritiserade arbetsvillkoren, inklusive den dåliga ventilationen i de lokaler där aluminiumhöljena slipades (länk).

Hur som helst står fabriken i Chengdu stilla just nu medan myndigheterna utreder olyckan. Tidigast idag kan produktionen komma igång, men IHS Isuppli spekulerar att det kan ta betydligt längre tid vilket i så fall skulle påverka såväl Apple som många andra konsumentelektronikföretag.

Fabriken i Chengdu var enligt IHS Isuppli på väg att rampa upp produktionen av iPad2, och står därför inte för mer än 20 procent av leveranserna. De uppgifterna vill dock varken Foxconn eller Apple bekräfta. Enligt IHS Isuppli har en av Foxconns andra fabriker i Shenzhen kapacitet att täcka hela behovet av läsplattor men eftersom det tar tid att styra om produktionen skulle det ändå kunna uppstå en brist, något som i slutänden drabbar Apple.

Olyckan har också väckt nytt liv i debatten kring arbetsvillkoren i de stora elektronikfabrikerna i Kina. Debatten tog fart i fjol sedan ett antal av Foxconns anställda tagit livet av sig, och den spillde också över på de stora konsumentelektronikföretagen och vilket ansvar de har för arbetsvillkoren hos underleverantörerna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)