JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stark tillväxt på Mini-Links marknad
Marknaden för mikrovågsbaserad returtrafik i mobilnäten, så kallad backhaul, väntas öka med 17 procent om året fram till 2016 och då vara värd 12 miljarder dollar, nära tre gånger så mycket som i fjol. Ericsson är ledande i nischen, med sin produktfamilj Mini-Link.
Förutsägelsen kommer från analyshuset Maravedis, som nyligen publicerat sin andra rapport i ämnet kallad "Wireless Backhaul Market from an All-IP Perspective". Analytikerna konstaterar att denna marknad förvisso minskade i fjol, med 19 procent, men att de kommande fem åren väntas mer än väl kompensera för denna nedgång.

Bakom tillväxten ligger en kombination av täckningsbehov för LTE-nät och utbredningen av nät med små mobilceller. De olika kombinationerna av småceller, som picoceller, femtoceller och heterogena nät med produkter av typen Ericsson Air eller Alcatel-Lucent Light Radio ställer nya krav på returtrafiken.

– Kompakta 60 GHz-radior kommer att bli en nyckelfaktor för returtrafiklänkar mellan lyktstolpar och längs byggnader där småceller kommer att installeras. Om man antar att allt större delar av nätet kommer att behöva kompletteras av flera småceller per makrocell så kommer antalet 60 GHz-länkar att öka så att den marknaden blir värd 792 miljoner dollar år 2016, säger rapportförfattaren Esteban Monturus i en pressrelease.

Utvecklingen går också, enligt Maravedis, mot att allt fler mikrovågslänkar hanterar ren IP-trafik. Detta ger möjlighet för tillverkarna att konkurrera med nya funktioner. Maravedcis nämner kompression av de övre protokollagren, tjänstespecifik routing och dataskydd enligt Ethernetstandarden G.8032. År 2016 väntas renodlade IP-produkter stå för 90 procent av mikrovågsmarknaden.

Rapporten konstaterar att Europa idag står för nära hälften (49 procent) av marknaden för mikrovågsbaserad returtrafik, och att Ericsson är den ledande leverantören – dess Mini-Linkfamilj har en marknadsandel på 26 procent.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)