JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart kontakt hittar kabelfel
Rochester Institute of Technology

Smart kontakt hittar kabelfel

En liten sensor som placeras i koaxialkabelns kontakter förenklar felsökningen och kan spara teleoperatörerna miljontals kronor, det hävdar amerikanska forskare på Rochester Institute of Technology (RIT) som utvecklat tekniken tillsammans med företaget PPC Corp.
Idag måste operatörerna skicka ut en tekniker för att felsöka mobilsajterna, vilket är både tidsödande och dyrbart. Ofta är det koaxialkablarna upp till antennerna som ställer till problem.

Redan innan de slutar fungera helt skulle man kunna upptäcka att ett problem är på väg och schemalägga en service. Det tror i alla fall RIT-forskarna vars sensorsystem är tänkt att kontinuerligt övervaka kablarna och rapportera eventuella degraderingar eller fel.

Exakt hur den patentsökta tekniken fungerar beskrivs inte men av artikeln på RIT:s hemsida framgår att sensorn omsluter koaxialkabeln och placeras i kontakten. Systemet strömförsörjs genom att det plockar upp lite av den rf-signal som går genom kabeln. Varje sensor har en unik identitet och mätvärdena läses av på samma sätt som för en passiv rf-transponder – man belyser den med en rf-signal som moduleras och skickas tillbaka.

Forskarna har gjort fältförsök tillsammans med kontaktdonsföretaget PPC som planerar att kommersialisera tekniken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)