JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Franska ESI köper svenska Efield

Franska ESI köper svenska Efield

Kistabaserade Efield, som utvecklar en simulator för elektromagnetiska fält, har förvärvats av franska ESI Group. Affären ger femmannabolaget Efield tillgång till en global försäljningsorganisation.
– Tidigare har det varit lite av ett problem för amerikanska kunder att vi inte har haft ett kontor där. Nu kan vi svara ja när de frågar. Så småningom kommer vi också att integrera vår programvara med ESI:s, säger Harald Hermansson som är vd på Efield.

Företaget knoppades av från KTH år 2006 och har utvecklat en simulator för elektromagnetiska fält som klarar att lösa beräkningar med miljontals obekanta. Verktyget riktade sig ursprungligen till antennkonstruktörer men kan också användas för mikrovågskonstruktion, för EMC-problem och för att minimera radarmålarean på till exempel ett flygplan.

Simulatorn utgår från en cadritning på objektet. Programmet behöver också veta vilka material de olika ytorna består av och om det finns signalkällor inkopplade någonstans liksom några andra randvillkor.

Sedan skapar programmet en bild av det elektromagnetiska fältet. Simuleringen går förhållandevis fort eftersom man kan använda olika metoder för olika delar av det man vill simulera (länk).

– Man kan till exempel använda finita elementmetoden precis i närheten av antennen. Sitter den monterad på en stor yta kan man använda ett grovmaskigt nät för den delen, säger Harald Hermansson.

Franska ESI är specialiserat på just simulering av kompletta produkter men har varit svagt på elektromagnetisk simulering. Företaget har saknat representant i landet, även om ESI finns i de flesta världsdelar, har cirka 750 anställda och en omsättning runt 750 miljoner kronor.

Omsättningen för Efield har de senaste åren legat runt 40 miljoner kronor. På kundlistan finns bland annat försvarskoncernen Saab, BAE Systems, Ericsson och China Helicopter Institute.

Efields två huvudägare var Innovationsbron och KTH Seed Capital. Någon köpeskilling uppges inte.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)