JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple bromsar pek i webbläsaren
Apple meddelar  att företaget har patent som kan stå i vägen för en standardisering av mjukvarugränssnitt för pekteknik i webbläsare. En anställd på Opera anklagar  Apple för att broms standardiseringsarbetet med flit.
Webbstandardorganisationen W3C arbetar sedan i fjol med ett mjukvarugränssnitt för pekkommandon till webbläsare. Webbläsare från Google och Apple har redan stöd av detta slag i pekplattor och pekmobiler.

Standardgruppen heter ”Touch Events” har tre gånger bett alla företag meddela ifall de har patent som kan tänkas omfattas av standarden. En månad innan sista anmälningsdagen meddelar Apple nu fyra sådana patent.  

En bloggare som utvecklar den norska webbläsaren Opera anklagar Apple för att försöka maska standarden medvetet. Han – Haavard – noterar att mönstret är bekant. Det är tredje gången som Apple drar ut på processen att lämna in patentanmälningar av detta slag till W3C. År 2009 och 2010 handlade om en standardisering av appar i webbläsaren. Patenten som Apple lämnade in de gångerna bedömdes sig inte vara relevanta för standarden.

Apple är själv inte medlem i W3C-gruppen Touch Events. Haavard misstänker att det kan vara ett medvetet val eftersom medlemmar i standardgruppen måste anmäla patentundantag tidigare.

Nu måste standardgruppen utse en arbetsgrupp som granskar Applepatenten. Det betyder att standardiseringsarbetet fördröjs.

W3C strävar efter att dess standarder ska kunna implementeras licensfritt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)