JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Byggblock för framtida LTE-mottagare visas i San Francisco

Byggblock för framtida LTE-mottagare visas i San Francisco

Det belgiska forskningsinstitutet Imec har tillsammans med japanska Renesas utvecklat en AD-omvandlararkitektur som siktar på en plats i framtida telekommottagare. Duon pekar på en rekordlåg effektförbrukning i förhållande till omvandlarens snabbhet och upplösning.
Det är på konferensen International Solid-State Circuits Conference – som just nu pågår i San Francisco – som den nya arkitekturen beskrivs.

Prototypen som Imec och Renesas utvecklat är tillverkad i 40 nm CMOS och upptar en kiselyta på bara 0,066 mm2. Det handlar om en modifierad SAR-arkitektur ( SAR, eller Successive Approximation Register) som är nästan helt digital. Det enda analoga byggblocket är komparatorn.

Traditionellt är SAR den AD-omvandlararkitektur som är mest effektiv om man tittar på energiförbrukning och yta. Den används däremot vanligtvis i tillämpningar där kraven på upplösning och hastighet inte är speciellt hög.

Omvandlaren som nu presenteras på ISSCC 2012 klarar 250 MSa/s, vilket är klart högre än vad SAR-arkitekturen tidigare skruvats upp till. I framtida LTE- och Wifi-mottagare är också snabba AD-omvandlare väsentliga, då bandbredden är hög. Det är just denna sektor som Imec och Renesas siktar på med sin nya AD-arkitektur.

Effektförbrukningen är också en viktig ingrediens i framtida telekommottagare.

Prototypen, som har 11 bitars upplösning, drar 6,9p Joule per omvandling. Den förbruka således cirka 70 µW vid 10 MSa/s och cirka 1,7 mW vid 250 MSa/s. Inget annat ip-block i form av en AD-omvandlare ligger i närheten av detta, hävdar Imec och Renesas.

Linjäritetsmåtten INL (integral nonlinearity) och DNL (differential nonlinearity) anges till 0,8/-0,5 och 1,1/-1,5  LSB. Dynamisk prestanda anges som 62dB SNDR (Signal-to-noise and distortion ratio) vid 10 MSa/s och 10 effektiva bitar (ENOB).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)