JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motstånd mot Microsofts förslag till webbtelefoni
Google föredrar det redan existerande förslaget till standard för webbtelefoni, framför det nya förslag som Microsoft lanserade i början av månaden.  Det gör även Mozilla (Firefox) och Cisco.
Standardgruppen för WebRTC –  videotelefoni i webbläsaren – pejlar just nu opinionsläget bland medlemmarna – vad tycker de om Microsofts alternativa förslag till protokoll?

I går eftermiddag lade gruppens två ordföranden upp en enkätfråga där medlemmarna kunde kryssa för vad de  föredrog, det existerande förslaget, eller Micrososfts nya förslag.

Enkäten är inte menad som en formellt beslutande omröstning, utan som en pejling om var folk i arbetsgruppen står.

I skrivande stund har ett fåtal gruppmedlemmar gjort sina röster hörda. En representant för den viktiga medlemmen Google vill fortsätta med det existerande protokollförslaget, liksom även Cisco och FIrefoxföretaget Mozilla. Medan Microsoft – förstås – vill följa det egna förslaget.

Det skulle vara en stor överraskning om Ericsson lade sin röst för Microsofts förslag, eftersom det skulle riva upp mycket av det arbete som företaget lagt ner på det nuvarande förslaget. Ericsson hade en implementation klar för demonstration redan i fjol somras.

Medlemmarna har fått till den 7 september på sig att ge ett svar. En del ger sina svar på enkäten direkt till mejlinglistan, och de svaren kan du följa allteftersom de dyker upp här (länk).

Arbetet med WebRTC hade redan pågått i ett drygt år när plötsligt Microsoft – som äger internettelefoniföretaget Skype – dök upp med ett eget förslag som rev upp några grundläggande designbeslut som redan fattats i arbetsgruppen.

En del av Microsofts förslagspunkter är möjliga att inlemma i det existerande arbetet, medan andra kräver grundläggande omarbetning. En grundläggande skillnad är att Microsoft vill ge webbutvecklaren mer detaljkontroll över protokollet, medan kommittén hittills istället velat hålla protokollet enkelt.

Representanter för Cisco, Google och andra säger i sina svar på enkäten att det skulle kosta mycket tid att i detta stadium av processen byta spår till Microsofts förslag.

Enligt en representant för Microsoft finns grundläggande arkitekturella misstag i det nuvarande protokollet, som kommer att straffa sig på sikt.

– Enligt alla riktlinjer inom programvarumetodik är det ofta nödvändigt med omstruktureringar. Ovillighet till detta skapar allvarliga konsekvenser för möjligheten att lägga till funktionalitet i framtiden – problem av det slaget syns redan nu, skriver han.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)