JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. De vann Embeddedpriset
De vann embeddedpriset
Analysera ko- och modersmjölk med IR-ljus, mät pulsen via armband, se på en display varifrån ljudet kommer och mata växter med programmerat LED-ljus – det är de fyra innovationer som fick motta årets inbyggnadspris från konferensen Embedded Conference Scandinavia.
Miris och Prevas vann företagspriset. Miris produkt analyserar mjölkinnehåll via IR-belysning. Tekniken i sig är decennier gammal men Miris är först att sätta den i en portabel enhet, och dessutom duktigare än den utrustning Arla använder när det gäller att analysera ickehomogeniserad mjölk. Prevas finslipade konstruktionen till en produkt bland annat genom att byta ut en end-of-life komponent och göra den mer tillverkningsanpassad. Flaggskeppstillämpningen är att försäkra för tidigt födda barn om rätt näring.

Robert Bäckström och Isak Ladeborn från Högskolan i Halmstad vann kategorin Student med armbandet Smartbeat som mäter pulsen och kopplas direkt till en standard-smarttelefon via hörlursuttaget. Studenterna fick inte bara 50 000 kronor i pris – Elektroniktidningen observerade dessutom med egna ögon hur en representant för ett avancerat svenskt elektronikföretag visade intresse för att eventuellt använda produkten i en hälsostudie, när produkten visades upp på inbyggnadsmässan ECS idag.

Mikael Schwartz, från Umeå Universitet, vann kategorin Micro-nano med sitt examensarbete – en handenhet för hörselskadade som med hjälp av fyra memsmikrofoner lokaliserar i vilken riktning ljudet kommer ifrån. Den kan också presentera frekvensanalys, ljudnivå. Och vibrera för att indikera hög ljudnivå.

Heliospectra fick ett hederspris. Företaget placerar växter under en lampa av dioder som kan styras till olika våglängder. Den används idag främst av forskare – det visar sig finnas överraskande stora möjligheter att påverka exempelvis smak och utseende genom att manipulera färgerna. Företaget hoppas att forskare ska hitta ett vinnande ljusprogram som kan övertyga växthusen om att investera i tekniken, som idag är ganska dyr.

Bilden visar några av vinnarna, från vänster: Robert Bäckström, Högskolan i Halmstad, Mikael Schwartz, Umeå Universitet, Isak Ladeborn Högskolan i Halmstad, Per Düring och Anthony Gilley, Heliospectra AB, Tony Malmström, Miris AB, Kristoffer Andersson, Prevas AB
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)