JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson: nätverk ner, tjänster upp
Telekomjätten Ericsson tappar 2 procent under tredje kvartalet till 54,6 miljarder kronor. Bäst gick det för tjänstedelen som ökade med 19 procent till 24,3 miljarder kronor, medan nätverksdelen sjönk med 17 procent till 26,9 miljarder kronor. Vinsten före skatt landade på 3,2 miljarder kronor.
Även om vinsten var högre än analytikerna räknat med så fortsätter försäljningen och lönsamheten att falla. Företaget flaggar därför för nya besparingar.

– Vi kommer därför fortsätta att proaktivt identifiera och genomföra ytterligare effektivitetsåtgärder och kostnadsbesparingar, skriver vd Hans Vestberg i rapporten.

Affärsområdet Networks backade med 17 procent på grund av svagare försäljning i delar av Europa, Kina, Korea och Ryssland samt fortsatt minskande försäljning av CDMA-utrustning. Detta vägdes delvis upp av en stark utveckling i Nordamerika, som är Ericssons största marknad.

Samtidigt ökade det näst största området Global Services med 19 procent. Tillsammans med Support Solutions stod segmentet för mer än 50 procent av koncernens försäljning.

– Vi tror att den långsiktiga positiva utvecklingen för industrin kvarstår. Det finns i dag en miljard smartphones i världen och 2017 uppskattas den siffran nå tre miljarder. Nya terminaler och applikationer medför högre krav från slutanvändarna på nätens kapacitet och kvalitet. Detta driver efterfrågan på den teknik, mjukvara och de tjänster som vi tillhandahåller. Vi ser dock samtidigt en fortsatt makroekonomisk avmattning och politisk oro i vissa regioner, vilket har lett till mer försiktiga operatörsinvesteringar i delar av världen, skriver vd Hans Vestberg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)