JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. MIT tar elektricitet ur vattenånga

MIT tar elektricitet ur vattenånga

Forskare på MIT – Massachusetts Institute of Technology – har skapat en ny polymerfilm som kan  alstra elektricitet ur vattenånga. Tekniken tros kunna användas för att driva energisnåla sensorer.
Materialet är speciellt på så sätt att det hela tiden böjer sig då det absorberar små mängder avdunstat vatten. Genom att utnyttja energin som skapas av de kontinuerliga rörelserna tror forskarna att fenomenet kan användas för att styra robotdelar, exempelvis en arm, eller för att för driva mikro- eller nanosensorer

– En batteridriven sensor kräver underhåll eftersom batteriet måste bytas med jämna mellanrum. Om du istället använder denna teknik kan du istället skörda energi direkt från omgivningen, säger Mingming Ma, på postdok på MIT

Det nya materialet är uppbyggt av två olika polymerer. Den ena, polypyrrol, bildar en hård men flexibel matris som ger stöd. Den andra, polyol-borate, är en mjuk gel som sväller när den absorberar vatten.

Polymerfilmen skördar energin som finns i vattnets gradient mellan torra och fuktiga miljöer. Ligger filmen på en yta som bara är lite fuktig absorberas fukten direkt varvid undersidan på materialet drar ihop så att den mister kontakten med ytan. När underdelen släpper ytan frigörs fukten i luften, varvid det åter slätas ut. Genom att koppla filmen till ett piezoelektriskt material kan den mekaniska energin omvandlas till elektrisk laddning. Systemet påstås kunna alstra i genomsnitt 5,6 nW.

Filmen – som både kan fungera som en motor eller generator – är förvånansvärt stark. I ett experiment har forkskarna visat att en 25 milligram film kan lyfta glasskivor som väger 380 gånger filmens egen vikt. I ett annat försök har man visat att filmen kan transportera silvertrådar som väger 10 gånger den egna vikten genom att arbeta som en vattendriven minitraktor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)