JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Titta, vårt 100G funkar!

Transmodes illustration över internetmotorvägarnaTitta, vårt 100G funkar!

Telekomföretaget Transmode har nu fått de första beställningarna på sina optiska nätverkslösningar med överföringshastigheter på 100 gigabit per sekund. 100G-produkterna har hårdtestats i Acreos labb och fått klart godkänt.
100G-tekniken är nästa stora nätverksstandard. Tekniken är nu i snabb takt på väg ut från labben till verkligheten för flera nätverksleverantörer.

Stockholmsföretaget Transmode bekräftar i dag att man fått två stora beställningar på transcievers och annan optoutrustning.

Den första riktiga kundordern kommer från en icke namngiven nätoperatör i Nordamerika. Transmode säger inte heller hur mycket beställningen är värd.

Den andra framgången är att Transmode blivit vald som leverantör till den 100G-utbyggnad som görs av nätägaren FNE-Finland, ett företag som ägs av en grupp lokala telefonbolag i Finland. Hur mycket det ramavtalet kan vara värt på sikt anges inte.

FNE-Finland genomförde i december fältprov med 100G-överföring över en mer än 800 kilometer lång länk för att demonstrera att nätet är 100G-kapabelt och kan tillhandahålla optiska 100G-förbindelser mellan godtyckliga nätnoder.

100G-tekniken har också testats i forskningsföretaget  Acreos nationella forskningsnät i Sverige. Provet genomfördes på ett överföringsavstånd på mer än 1 600  kilometer. Trafiken gick då både via Transmodes TM-Serie och via en annan leverantörs wdm-system, vilket visar att tekniken fungerar i 100G-nät med utrustning från flera leverantörer.

Transmode är ett av de svenska optoföretag som växte fram i det sena 1990-talets internetboom och som lyckats ta en position på den internationella telekommarknaden.

Det grundades av före detta Ericssonanställda för tretton år sedan och gick  för sju år sedan samman med ett annat företag från det svenska optoundret, Lumentis.

Transmodes teknik för våglängdsmultiplexering, wdm, gör det möjligt för en internet- eller teleoperatör att skicka flera signaler samtidigt genom samma fiber, både data-, röst- och videotrafik.

Förra våren fick Transmode ta emot Exportrådets pris Stora Exportpriset och i november fick man en Guldmobil på Mobilgalan, trots att företaget arbetar med fasta optiska nät. Men de är ryggraden i de mobila näten och en nyckel när flaskhalsarna i mobilnäten ska byggas bort.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)