JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AMD:s kamp mot Intel - nu kommer boken

AMD:s kamp mot Intel - nu kommer boken

Det var Davids kamp mot Goliat, men med David som förlorare. Förre AMD-chefen Hector Ruiz har skrivit en bok om hur AMD nästan fick Intel på knä. Men bara nästan.
Boken heter "Slingshot - AMD´s Fight To Free An Industry From The Ruthless Grip Of Intel" och kommer ut i slutet av april.

Hector Ruiz, född 1945 i Mexiko i den lilla gränsstaden Piedas Negras, med bara floden Rio Grande mellan sig och Texas USA, var högsta chef för den amerikanska processortillverkaren Advances Micro Devices AMD mellan 2002 och 2008.

Det var under hans tid som chipkriget mellan Intel och AMD var som mest intensivt och som ledde till att Intel granskades av den amerikanska konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission, FTC.

AMD hade vid den tiden lanserat en helt ny processorfamilj och räknade med stora framgångar. Marknaden var entusiastisk över AMD:s nya design - men de stora kunderna tvekade när det kom till avtalsskrivning.

Hector Ruiz anklagade då Intel för att hota kunderna med repressalier om de valde att köpa från AMD. Han samlade på sig mängder av bevis för olaglig konkurrensbegränsning och lade fram dem för FTC.

Men innan det kom till rättegång gjorde Intel och AMD upp i en förlikning som kostade Intel 1,25 miljarder dollar. Året därpå avgjordes ytterligare en rad konkurrensbegränsande mål mot Intel hos FTC.

Trots att AMD fick moraliskt rätt gentemot Intel och trots den stora summa pengar som förlikningen innebar har AMD förlorat marknadsandelar mot Intel.

2006 hade AMD en världsmarknadsandel på 25,3 procent mot Intels 74,4 procent enligt Mercury Research.

Sex år senare, fjärde kvartalet 2012, var AMD:s marknadsandel bara 14,7 procent medan Intels andel stigit till 84,8 procent.

Och förlusten för helåret 2012 var nästan lika stor som skadeståndet från Intel tre år tidigare - 1,2 miljarder dollar.

Men Hector Ruiz hävdar att AMD:s korståg mot Intel ändå innebar något gott för branschen.

– Vi blåste hatten av industrin och visade upp dess motbjudande hemligheter, vilket tvingade Intel och pc-tillverkarna att ta avstånd från sina ljusskygga avtal och städa upp i garderoben, skriver Hector Ruiz i boken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)