JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Om mobiltjuvarna själva får välja...

Om mobiltjuvarna själva får välja...

Analysföretagen i all ära, men brottsstatistiken säger lika mycket om marknadsstriden mellan Apples Iphone och Samsungs Galaxy som de avancerade analyserna från Gartner, Strategy Analytics eller IDC.
Det är San Francisco Chronicle som uppmärksammat de nya signalerna.

Det stjäls nu nästan lika många Samsung Galaxy som Iphones i San Francisco-området och Galaxy har för första gången fått en egen rubrik i statistiken.

Tidigare stod stölder av Iphone för en fjärdedel av alla rån i San Francisco med omnejd. Så har det varit i flera år.

Men i maj noterade polismästaren Capt Joe Garrity vid San Francisco-polisen att antalet stölder av Samsung Galaxy plötsligt drog iväg.

Nu har han gett Samsung en egen rubrik i brottsstatistiken.

Han noterar också att allt fler stölder av mobiltelefoner sker med hot och våld. Tidigare ryckte tjuvarna mobilerna till sig och sprang. Nu handlar det ofta om fysiskt våld.

Mobilstölderna har nu nått en sådan omfattning att distriktsdomaren George Gascón har vänt sig till både mobiloperatörer och mobiltillverkare och efterlyst en "kill switch", en strömbrytare som man kan slå på om man blir rånad och göra mobilen obrukbar för rånaren.

George Gascón har haft kontakt med Apple och också skickat förfrågan till Samsung - men inte fått gehör.

– Det här är ett av de få områden inom rättsväsendet där en teknisk lösning kan få en enorm betydelse för att minska brotten, säger domaren Gascón till San Francisco Chronicle.

Läs hela artikeln här.

Fotnot: Samsung har nu 33 procent av smartphonemarknaden medan Apple har 17 procent, enligt analysföretaget IDC. Samsung sålde första kvartalet i år 69,4 miljoner smartphones och ökade nio gånger snabbare än Apple, enligt Strategy Analytics.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)