JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bert Nordberg om konsultaffären med Sony

Bert Nordberg om konsultaffären med Sony

Förmögenheten avgjorde ägarfördelningen mellan Ericssonveteranen Bert Nordberg och Sigmagrundaren Dan Olofsson i Sony Mobiles konsultföretag. "Dan är mycket rikare än jag", säger Bert Nordberg.
På torsdagsförmiddagen håller Bert Nordberg och Dan Olofsson presskonferens i Lund om förvärvet av Sony Mobiles konsultverksamhet med cirka 200 anställda i Lund. (Länk)

Med på presskonferensen är också konsultföretagets vd Fredrik Hedlund, som var chef på utvecklingsavdelningen på Sony Ericsson under den tid som Bert Nordberg var vd och sedan chef för det internkonsultföretag inom Sony Mobile som gått under namnet CBU, Consultant Business Unit.

Elektroniktidningen fick en intervju med Fredrik Hedlund i våras när det började gå rykten om att en extern ägare till konsultverksamhet var nära förestående.

– Vi har under tjugo års tid byggt upp unik kunskap i mobil teknik här i Lund och har nu en fantastisk möjlighet att skapa en ny konkurrenskraftig verksamhet, sa Fredrik Hedlund till Elektroniktidningen i mitten av mars i år. (Länk)

Två månader senare står det alltså klart att Sony Ericssons gamla utvecklingsavdelning nu åter är i svensk ägo och det är något som nye delägaren Bert Nordberg betonar.

– Det handlar om att rädda kvar viktig kompetens i regionen. Därför var det viktigt för mig att det inte blev en utländsk köpare, säger Bert Nordberg till Sydsvenskan.

På tidningens fråga om varför han bara blir 20-procentig ägare medan Dan Olofsson och hans konsultföretag Sigma får 80 procent av aktierna, blir svaret:

– Dan är mycket rikare än jag, säger Bert Nordberg.

Bert Nordberg har ett långt förflutet inom Ericsson, bland annat som marknadschef och de senaste åren vd för Sony Ericsson och sedan styrelseordförande för Sony Mobile, efter att Ericsson sålt sin andel till Sony.

Bert Nordberg är i dag styrelseordförande för danska Vestas Wind Systems och Ideonfonden AB i Lund samt styrelseledamot i kanadensiska Blackberry, vars ursprungliga namn var  Research in Motion, SCA och Electrolux. Dessutom rådgivare till Hewlett-Packard och Excito.

Presskonferensen hålls klockan 10.30 i Sony Mobiles lokaler i Greenlandbyggnaden på Mobilvägen 10 i Lund.

Då kommer man att lyfta fram den kompetens som konsultföretaget har inom hårdvaruutveckling och vad det kommer att få för genomslag i det som i dag kallas för IoT, Internet of Things, det vill säga när "saker" kopplas upp mot internet med små strömsnåla radiosändare och kommunicerar med varandra genom smarta och energieffektiva  kommunikationsprototokoll.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)