JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LTE över två frekvensband
I den senaste versionen av mobilstandarden LTE-Advanced finns det möjlighet att kombinera spektrum i två olika frekvensband för att höja datatakten. Ericsson och den australiska operatören Telstra har nu visat att tekniken fungerar även i kommersiella nät.
Alla vill ha högre bandbredd i sina smartmobiler men det är långt ifrån säkert att operatörerna har sammanhängande frekvensband som är tillräckligt breda för de senaste versionerna av LTE. Istället kan det tillgängliga frekvensområdet vara uppdelat i olika band. Det gäller särskilt för operatörer som hållit på länge och därmed haft GSM-system. I takt med att dessa konverteras till 3G frigörs spektrum på 900 MHz-området.

Tekniken att kombinera olika frekvensband har testats i olika demosystem för LTE under en längre tid men enligt Ericsson är det första gången som man visat att tekniken är praktiskt användbar i ett kommersiellt system. Demonstrationen skede 31 juli i Telstra nät i Queensland, Australien. Inget sägs dock om viken datatakt man nådde.

– Telstras LTE-användare växer dramatiskt, de har ökat från 2,1 miljoner för sex månader sedan till närmare tre miljoner idag. Kapaciteten, högre datahastigheter och effektiviteten i LTE-Advanced hjälper oss att hantera tillväxten i datatrafiken när allt fler kunder väljer våra nät, säger Telstras Mike Wright i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)