JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei leder över Ericsson

Huawei leder över Ericsson

Kinesiska Huawei har tagit fler kontrakt på den snabbt växande marknaden för den mobila bredbandstekniken LTE. Tre stora nätverksleverantörer har nästan hela marknaden.
Det finns idag 184 LTE-nät i drift i världen och ytterligare 150 håller på att driftsättas eller är planerade, konstaterar analysföretaget Informa Telecoms & Media,  som släppt en rapport över LTE-marknaden och i dag publicerat ett pressmeddelande om resultatet.

Liksom i analysfirman Gartners senaste rapport är det tre giganter som dominerar över LTE-marknaden - Ericsson, Nokia och Huawei. (Länk)

Enligt Informa har Huawei tagit 40 procent av antalet LTE-kontrakt, Ericsson 34 procent och Nokias nätbolag NSN 17 procent.

Tillsammans har de tre 91 procent av marknaden medan Alcatel Lucent, ZTE, Samsung, NEC och Datang Telecom delar på resten.

Informa har bara mätt marknadsandelarna efter antalet kontrakt, inte hur stora kontrakten är, så positionerna för Ericsson och Huawei kanske skiftar med andra sätt att mäta.

LTE-marknaden växer snabbare än någon annan tidigare mobilteknik och tillväxten accelererar. Om fem år kommer det att finnas 1,36 miljarder användare av LTE.

De största operatörerna på LTE är i dag Verizon Wireless, SK Telekom, NTT Docomo, Everything Everywhere och Vodafone D2.

Informa har identifierat 23 frekvensband som är i bruk i dag eller som kommer att tas i bruk i LTE-nät men det är 1800MHz-bandet som är helt dominerande.

– 1800MHz för LTE har exploderat de senaste åren. Det frekvensbandet har en rad fördelar när det gäller tillgänglighet och täckning plus att det tillåter användning av utrustning från nuvarande nät, säger Julian Bright, medförfattaren till rapporten.

Att 1800MHz redan nu dominerar gör att mobiltillverkarna satsar fullt ut på 1800MHz och att global roaming mellan operatörer underlättas.

Länk till Informas pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)