JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft räddar Nokias Siemensaffär

Microsoft räddar Nokias Siemensaffär

Nokia tvingas ta hjälp av Microsoft för att ro i land affären med Siemens om nätbolaget Nokia Siemens Network. Microsoft lånar ut de nödvändiga pengarna för att köpa ut Siemens.
Nokia gjorde i juli upp med Siemens om att köpa ut Siemens ur det gemensamma nätbolaget Nokia Siemens Networks för 1,7 miljarder euro.

Enligt obekräftade uppgifter lånade Nokia 1,2 miljarder euro av JP Morgan Chase & Co och 500 miljoner euro av Siemens för att genomföra affären och skapa det nya bolaget Nokia Solutions & Networks.

Men för en mer långsiktig lösning ställde Nokia i fredags kväll ut tre konvertibla obligationslån på sammanlagt 1,5 miljarder euro till Microsoft, som därmed hjälper Nokia att köpa ut Siemens ur nätbolaget NSN.

Tidigare i veckan lade Microsoft ett bud på Nokias mobiltelefonverksamhet värt 7,2 miljarder dollar, vilket motsvarar 6,1 miljarder euro.

Samtidigt erbjöd sig Microsoft att låna ut pengar till Nokia och det är det löftet som Nokia nu inkasserar genom att ge ut tre obligationslån med tre olika löptider och räntesatser till Microsoft.

Microsoft lovar att ligga kvar med lånet så länge förhandlingarna om mobiltelefonverksamheten pågår. Men skulle den affären spricka är Microsoft fri att sälja obligationerna vidare.

Obligationslånet är konvertibelt och kan växlas in i aktier, motsvarande nästan 10 procent av antalet aktier i Nokia.

Nätbolaget har i snart tjugo år befunnit sig i skuggan av Nokias framgångsrika mobiltelefontillverkning, men när Nokia nu säljer sin telefonverksamhet till Microsoft är det nätbolaget som blir det börsnoterade Nokias huvudverksamhet framöver.

Läs om Microsofts bud på Nokias mobiltelefoner här.

Läs om Nokias affär med Siemens här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)