JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny smartklocka för motorentusiaster

Ny smartklocka för motorentusiaster

I den allt stridare strömmen av nya ”smarta klockor” kommer nu bilföretaget Nissan med en smartwatch som är anpassad för de verkliga motorentusiasterna – de som kör Nissans superbil Nismo.
Nissan lanserade tidigare i år Nismo Lab, ett mobilt laboratorium för att registrera data om både förarens och bilens kondition under en tävling.

Men den nya smartklockan Nismo Watch vill Nissan göra biometriska data och telematik tillgängligt även för föraren, skriver Nissan i ett pressmeddelande i samband med att man visar upp klockan på Frankfurt Motor Show.

Klockan mäter förarens puls, temperatur och andra biometriska data samtidigt som den ger information om bränsleförbrukning, genomsnittlig fart och andra tekniska data.

"Du kör i 104 kilometer i timmen och pulsen är uppe i 92. Dra ned på farten! ", säger klockan på bilden ovan.

Experter inom motorbranschen bedömer Nismo Watch som ett led i den allt snabbare utvecklingen av ”den uppkopplade bilen” – connectivity på fackspråk.

- Connectivity is the new battleground for car manufacturers, säger Chas Hallett, chefredaktör för tidningen What Car? till BBC News.

Nyligen lanserade mobiltillverkaren Samsung smartklockan Galaxy Gear som kopplas mot internet via Samsungs mobiler.

Galaxy Gear har en 1,6-tums bildskärm, en 1,9-megapixelkamera, högtalare, mikrofon och 4GB internminne. Enligt Samsung är en av poängerna med Galaxy Gear att man ska kunna göra röstsamtal utan att behöva plocka upp den vanliga mobilen ur väskan eller fickan.

Galaxy Gear börjar säljas den 25 september för cirka 300 dollar och då ska det finnas uppemot 70 appar att ladda ned.

Också Sony har en smartklocka som fungerar ihop med Androidmobiler med hjälp av NFC-kretsar. Sony Smartwatch 2 lanseras nu i september och kostar 100 dollar.

Två helt nya aktörer på smartklockmarknaden – Pebble och Omate Truesmart - har fått mycket uppmärksamhet tack vare succén på finansieringssajten Kickstarter.com.

Pebble lanserades tidigare i år till priset 150 dollar.

Omate ska enligt planerna börja levereras nu i september och kosta 299 dollar.

I oktober väntas den schweiziska superklockan Hyetis Crossbow börja säljas. Den har bland annat biometriska sensorer och en 41-megapixelkamera och lanseras som smartklockvärldens Rolex.

Priset är därefter, cirka 1 200 dollar eller närmare åtta tusen kronor. Det är fyra gånger så mycket som för Galaxy Gear och åtta gånger så mycket som för Pebble.

Läs BBC:s översikt av smartklockbilden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)