JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Eon räddar danska elbilar
Det blev energiföretaget Eon som tar över de 770 laddstationer för elbilar som konkursade Better Place i Danmark lämnade efter sig i våras.
Sedan konkursen den 26 maj har Better Places laddstationer runt om i Danmark varit strömlösa och en röd lampa på stationen har signalerat att elbilsföraren måste köra vidare och söka ett annat laddställe.

Nu säger Eon i ett pressmeddelande på sin danska sajt att man räknar med att få igång verksamheten i Köpenhamn under september och i övriga landet runt månadsskiftet september-oktober.

(Länk till pressmeddelandet).

Det handlar om 770 laddstationer, varav 350 är öppna för allmänheten. Resten är installerade i privata garage och företagsgarage.  De flesta finns i Köpenhamn, Aarhus och Aalborg.

Eon tar bara över själva laddningsverksamheten, inte batteribytarverksamheten som var Better Places ursprungliga idé men som inte fick gehör hos biltillverkarna.

Det var i stort sett bara Renault som anpassade sina elbilar så att ett urladdat batteri kunde bytas mot ett fulladdat på bara några minuter.

Organisationen Gröna Bilisters talesman Mattias Goldman gjorde i våras den här analysen för att förklara varför Better Place misslyckades med sin batteribytaridé.

– Moderna bilar har inte batteriet lite löst liggande där man tar ut dem på tre minuter, utan väl integrerade i chassit, i många fall väl skyddade för krocksäkerhet och/eller fördelade för god balans, i nästa steg kanske till och med en del av karossen.

– Att då föreslå att alla batterier ska ligga i en klump känns väldigt gammaldags tycker jag, säger  Mattias Goldman.

Eon får nu i ett svep tillgång till en landsomfattande laddinfrastruktur i Danmark medan  energibolagen Vattenfall och Fortum knappt hunnit få igång någon struktur att tala om i Sverige.

Läs Elektroniktidningens artiklar om Better Place här. Länk 1. Länk 2.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)