JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia-affären gör EU-ledarna nervösa

Nokia-affären gör EU-ledarna nervösa

Att Nokia på kort tid tappat sitt starka grepp om mobiltelefonmarknaden oroar EU:s ledare. Den europeiska ICT-industrin måste återfå sin styrka och alla nationella hinder – inklusive höga roamingavgifter – måst bort.
Det var budskapet i EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barossos ”tal om tillståndet i unionen” i onsdags som handlade om Europas digitala framtid. (Länk)

Han oroas över att Europa, som en gång ledde utvecklingen inom ICT – information and communication technology – har tappat fart och nu ligger efter länder som Japan, Sydkorea och USA.

Tillsammans har dessa tre länder lika stor befolkning som EU men har åtta gånger mer fiberbredband och femton gånger mer mobilt 4G-bredband.

EU-kommissionären Neelie Kroes skriver på sin blogg att spåren efter Nokia försvinner.

- Utan bra hemmamiljö får även de starkaste europeiska företagen svårt i konkurrensen. Det påminner oss utvecklingen för Nokia oss, skriver Neelie Kroes.

Barossos och Kroes lösning på dilemmat heter ”en uppkopplad kontinent” – Connected Continent. Det är namnet på det nytt ambitiösa lagstiftningspaket som lanserades i onsdags och som under veckan fingranskats av analytiker och ICT-företag.

1.    Roamingfria mobilabonnemang som gäller i hela EU.
2.    Enklare regler som ska hjälpa operatörerna att investera mer och expandera över gränserna.
3.    För första gången införs ett EU-omfattande skydd för nätneutralitet.
4.    Extraavgifter för internationella telefonsamtal inom EU avskaffas.

För mobiloperatörerna försvinner en stor och säker inkomstkälla. Enbart de svenska operatörernas intäkter för roaming inom EU uppgick förra året till 600 miljoner kronor, enligt Post- och telestyrelsen.

För de stora europeiska mobiloperatörerna skulle slopade roamingavgifter innebära inkomstbortfall på häpnadsväckande 60 miljarder kronor fram till 2020, enligt vissa uppskattningar.

Än så länge ligger mobiloperatörerna lågt med sina kommentarer. De vill granska förslaget närmare innan de uttalar sig.

Sedan ska också EU-parlamentet mangla kommissionens förslag och vad som kommer ut som lagstiftning i slutändan återstår att se.

Bakom förslaget Connected Continent står EU-kommissionären Neelie Kroes, som i åratal jagat mobiloperatörna för de höga roamingavgifterna. (Läs hennes blogg "Building av connected continent" här)

Neelie Kroes står också bakom ett annat förslag som syftar till att lyfta den europeiska industrin, men då i första hand den europeiska elektronikindustrin.

Medan Connected Continent handlar om lagstiftning för att öppna telegränserna i Europa är elektronikinitiativet, som går under namnet 10/100/20, ett stimulanspaket som ska ge den europeiska elektronikindustrin en turboinjektion i konkurrensen mot USA och Asien.

* 10 miljarder euro från EU och privata fonder för forskning och utveckling.

* 100 miljarder euro från industrin i produktionsresurser.

* 20 procent av den globala halvledartillverkningen till 2020.

– Jag vill fördubbla vår halvledartillverkning till omkring 20 procent av världsmarknaden. Det är fullt realistiskt om vi kanaliserar våra investeringar på rätt sätt och koordinerar de offentliga investeringarna mellan EU, medlemsstaterna och regionerna, sa Neelie Kroes i våras när hon lyfte in ytterligare pengar i 10/100/20-programmet. (Länk till Elektroniktidningens artikel).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)