JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Därför kostar en Fairphone 325 euro

FairphoneDärför kostar en Fairphone 325 euro

Fairphone har brutit ner kostnaden för sin smarttelefon och presenterar nu siffrorna. Etiken kostar 22 euro. Men det finns fortfarande luckor i redovisningen, för exempelvis lönekostnaden.
Det är inte ofta kunden får en redovisning av kostnaderna för att ta fram produkten. Snarare har kunden väl ofta en malande känsla av att den kanske bidrar med en rejäl vinstmarginal.

Men så ej med Fairphone, som är en "etisk" telefon producerad för att i största möjliga mån försöka hålla sig på den smala stigen. En politiskt korrekt telefon, skulle cynikern kanske säga. Den innehåller exempelvis inga konfliktmineraler, ställer arbetsrättsliga krav på tillverkarnas anläggningar och försöker underlätta återvinning av produkten som sådan.

Idag har företaget bakom Fairphone hittat ytterligare en etisk dimension – transparens mot kunden vad gäller produktionskostnaden.

I ett blogginlägg och en snygg grafik bryter företaget ner kostnaderna för telefonen.

Nu vet du exakt vad du betalar för.

Inte särskilt detaljerat dock. Konstruktionen och produktionen är nästan helt och hållet utlagd på entreprenad hos kinesiska Changhong och därmed är många kostnader dolda för Fairphone. ”Konstruktion, design, komponenter tillverkning och montering” är en enda siffra i kostnadsredovisningen. Det är också den största posten, 130 euro.

Företaget hoppas kunna utarbeta tillstånd att presentera komponentkostnaden separat.

Inte ens huruvida arbetarna betalas löner som går att leva på, ”snarare än bara minimilöner”, är något som Fairphone faktiskt känner till. Den etiska dimensionen på telefonen är därmed idag kanske delvis mer av en ambition än en dokumenterad verklighet. Företaget jobbar med att ta fram statistik för lönerna i det område – Chongqing – där telefonen tillverkas.

En intressant fråga är vilka merkostnader de etiska värdena i telefonen innebär. I den posten har Fairphone placerat 22 euro, i vilka bland annat ingår en pensionsfond för arbetarna på 1,93 euro och 3,75 euro för uppföljning av konfliktmineralerna.

Här kan du läsa Fairphones rapport – som också ser ut att vara en bra introduktion till dig som funderar på att producera en egen telefon.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)