JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elpida gav Micron skjuts i halvledarrankingen
Under året har minnestillverkaren Micron tagit klivet från 10:e till 4:e plats när världens halvledarföretag rangordnas efter omsättning, enligt analysföretaget IHS. Köpet av den japanska DRAM-tillverkaren Elpida ligger bakom det stora klivet. Dessutom har minnespriset gått upp under året.
När året är på väg att nå sitt slut kan man konstatera att halvledarförsäljningen för de 20 största halvledartillverkarna – som står för två tredjedelar av den totala omsättningen –  blev klart godkänd med en tillväxt på 8,5 procent. Tittar man istället på den totala halvledarförsäljningen så växte den med knappt 5 procent i år, vilket är klart sämre speciellt med tanke på tappet på 2,5 procent under 2012.

Tillväxten drivs enligt IHS främst av minnestillverkarnas starka försäljning av DRAM och NAND. Dessa två segment spås ha vuxit med 35,0 respektive 27,7 procent i år. Här finns förklaringen till att de 20 största halvledartillverkarna gått så bra. Numera finns nämligen enbart tre  DRAM-tillverkare med muskler att investera framåt – Samsung, SK Hynix och Micron – och alla dessa ligger självklart i topp-20-gruppen.

Av de tre nämnda minnestillverkarna är det intressant att SK Hynix lyckats med en tillväxt motsvarande 48,7 procent trots en brand i en av företagets DRAM-fabriker i september. Branden fick dock priset på DRAM att skjuta i höjden (länk), vilket gynnat både Samsung och Elpida.

Microns kraftiga tillväxt på 109,2 procent  kan främst förklaras av köpet av konkursdrabbade Elpida.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)