JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart kommer Tizen

Snart kommer Tizen

I slutet av mars ska japanska NTT Docomo börja sälja smartmobiler med Tizen som operativsystem. Hur stort hot mot Apple och Android som den Linuxbaserade utmanaren blir återstår att se.
Tizen har tillsammans med bland annat Firefox, Ubuntu och Sailfish utmålats som utmanare under några års tid men hittills har det varit klent med telefoner som använder operativsystemet. Nu rapporterar nyhetsbyrån AFP att Japans dominerande teleoperatör, NTT Docomo, kan börja sälja smartmobiler med Tizen redan i slutet av mars om allt går enligt planerna.

Det framgår dock inte vem som ska stå för själva mobilen. I konsortiet bakom Tizen finns bland annat Intel, Samsung, Fujitsu, LG och Huawei liksom operatörerna Vodafone och Orange.

Eftersom Tizen baseras på Linux och är ett öppenkodsprojekt är det fritt fram för vem som helst att utveckla appar och annan programvara baserad på operativsystemet.

– Med Tizen hoppas vi kunna revitalisera japanskutvecklade tjänster och enklare kunna skapa nya tjänster, säger Jun Otori som är talesperson på NTT Docomo till AFP.

Även Samsung ligger i startgroparna. Företaget förväntas presentera en Tizenmobil på Mobile World Congress i slutet av februari.

Tizen finns just nu i version 2.2.1 och mer information hittar du här: (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)