JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mediatek laddar för trådlös laddning

Mediatek laddar för trådlös laddning

Taiwanesiska Mediatek påstår sig vara först i världen med en lösning som trådlöst kan ladda mobiler och läsplattor, oberoende om de är konstruerade för induktiv laddning eller magnetisk resonansteknik. Laddaren har under veckan visats upp på konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas.
Trådlös laddning av mobiler och annan konsumentelektronik är väl nått som vi alla ser fram emot. Men hittills har teknikens framfart varit relativt trög.

– De flesta analytiker är överens om att införandet av trådlös laddning fördröjs av olika konkurrerande specifikationer, säger Mark Estabrook, ansvarig för strategisk marknadsföring på Mediatek.

Till nyligen baserades de trådlösa laddtekniker på endera induktion, som kräver tätt koppling till spolen, eller magnetisk resonans som ger lite friare tyglar. De två teknikerna har sina olika anhängare, medan vissa företag såsom Samsung, Texas Instruments och Google valt att fördela sina gracer och stödja båda teknikerna.

Nu tror sig Mediatek bana väg för en snabbare spridning av den trådlösa laddtekniken genom sin  nyutvecklade multimode-lösning som påstås hantera induktiv laddning lika väl som magnetisk resonans. Företaget är först ut med en motsvarande lösning.

– Användarna drar fördel av att kunna ladda på valfri plattform oberoende av underliggande teknik som används, säger Mark Estabrook.

Får man tro analysföretaget IHS så kommer marknaden för trådlös laddning att skjuta fart ordentligt, med start i år. I fjol släpptes cirka 20 miljoner trådlösa laddare på marknaden, år 2018 väntas den siffran ha stigit till 700 miljoner enheter.

Här kan du läsa mer om olika tekniker för trådlös laddning samt kort om Mediateks multimode-teknik (pdf-länk).


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)