JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storskalig brytning av bitcoin inleds i Norrland
Norrland har fått ett nytt gruvföretag – KNC Miner. Företaget startar vad man hävdar är världens kraftfullaste serverhall för brytning av den kontroversiella och märkliga valutan bitcoin.
KNC Miner avbryter produktionen av sin bitcoinmaskin Jupiter. Alla exemplar av företagets egentillverkade 28 nm-asic går nu istället till uppbyggnaden av en serverhall i Norrland. Det enda som ska ske i serverhallen är beräkning av hashsummor för brytning av valutan bitcoin (läs våra tidigare texter i ämnet bitcoin).

Serverhallen kommer att användas för att kompensera kunderna vid eventuella förseningar av företagets nästa generation miner Neptunus. Hashberäkningarna kommer att utföras i serverhallen och pengarna transfereras direkt till kundernas digitala plånböcker.

Det blir också möjligt att växla in den beställning man redan gjort av en fysisk Naptunus-maskin för hemmabruk mot en plats i serverhallen.

Hallen drivs av hundra procent förnyelsebar energi, påpekar företaget.

KNC Miner är känd för att ha utvecklat världsledande kretsar för tillverkning av valutan bitcoin.

Företaget producerar just nu nästa generation av asicar på en 20 nm-process. Konstruktörerna jobbar dygnet runt, enligt KNC Miner, eftersom varje sekund är dyrbar i den bisarra värld där bitcoins skapas – allteftersom konkurrensen mellan bitcoinmaskiner ökar höjs svårighetsgraden i de beräkningar som sedan växlas in mot bitcoins.

Utvecklingen går hisnande snabbt. För ett år sådan krävdes en tusendel av den beräkningskraft som idag  krävs för att generera en bitcoin.

En av KNC Miners profiler, Johan Rilegård, meddelade i förra veckan att han hoppar av företaget och säljer alla sina aktier. Detsamma gäller hans engagemang i asicföretaget Orsoc.

– Detaljer om affären är inte officiella och skall enligt överenskommelse förbli så, säger Johan Rilegård.

Läs mer om KNC och bitcointillverkning i vårt arkiv.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)