JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Premiär i morgon för nya arenaljuset

Premiär för nya ledljuset

I går vann Färjestad den första kvartsfinalen mot Brynäs i slutspelet i Sweden Hockey Leage. På tisdag är dags igen – på hemmarinken i Karlstad där världens starkaste, dimbara led-armaturer ska lysa upp isen för första gången.
Elektroniktidningen skrev i februarinumret om den nya led-armaturen Ice Light One från Karlstadsföretaget Lumine LED. Den ger 72 000 lumen per armatur och uppges vara världens ljusstarkaste led-armatur. (Länk)

Nu är de plats, monterade 19 meter upp under taket i Löfberg Lila Arena, hemmaarena för ishockeyklubben Färjestad BK, som vill ha en mer ändamålsenlig belysning än de hittillsvarande lysrören och halogenlamporna som inte går att dimma och dessutom drar mycket ström.

– När matchen startar och man ska tända metallhalogenen tar det ett tag innan armaturen når full effekt, vilket är mycket enerverande, speciellt för de videoansvariga som måste skruva på kamerainställningarna för ändringarna i ljusstyrka och färg. Med Ice Light One kommer hela arenan att nå full ljusstyrka direkt när de trycker på knappen, säger Hamid Yousefzadegan, grundare och ledaren för Lumine LED till Elektroniktidningen.

I onsdags började man montera de 56 nya led-armaturerna för att allt ska vara justerat och klart till matchen mot Brynäs på tisdag klockan 19.

Redan nu kan man konstatera att den nya arenabelysningen bara drar en tredjedel så mycket ström som den tidigare med 150 lysrör på 200W vardera och 56 stycken metallhalogenlamport på 1 200W vardera; totalt 97kW.

De 56 nya led-armaturerna har en sammanlagd effekt på 36kW.

Under provtändningen och ljusjusteringen i slutet av veckan fick Färjestadspelarna känna på hur det kommer att bli att spela med den nya belysningen.

– Som att få en ny tv, säger en av spelarna.

Hamid Yousefzadegan startade företaget Lumine LED 1992 som ett enmansföretag. I dag är man 14 anställda och har en helt nybyggd fabrik i Karlstad.

– Vi designar och konstruerar substrat, vi designar chassin, vi designar och bygger hela armaturen från scratch med det styrsystem som kunden vill ha, säger han till Elektroniktidningen.

Liksom många mindre svenska tillverkningsföretag är Lumine LED:s styrka att ha en egen tillverkning nära kunden.

– Vi ska kunna anpassa våra produkter efter kundens önskemål och ändamål, och det ska göras så fort som möjligt. Vi har tillverkat belysning å pappersmasseindustrin, svetsverkstäder, mekaniska verkstäder etcetera, säger Hamid Yousefzadegan.

Det är tack vare den nya fabriken som man kunde ta fram den nya belysningen till Löfberg Lila Arena på kort varsel.

Läs mer om Lumine LED: teknik. (Länk)

Fotnot
Slutspelet i Sweden Hockey Leage inleddes i helgen. Färjestad från Karlstad och Brynäs från Gävle spelar mot varandra i kvartsfinalen som spelas bäst av sju matcher.

Första matchen spelades i Gävle i går den 16 mars. Då vann Färjestad med 2-1.

Nästa match spelas i morgon tisdag i Karlstad, tredje matchen i Gävle på torsdag, fjärde matchen lördagen den 22 mars i Karlstad, femte matchen måndagen därpå i Gävle, sjätte matchen två dagar senare i Karlstad och sista avgörande matchen fredagen den 28 mars i Gävle – om inget lag vunnit fyra matcher före det.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)