JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intelligent växthusbelysning till börsen

Intelligent belysning för tillväxt till börsen

Göteborgsföretaget Heliospektra planera för en börsintroduktion den 18 juni och vill samtidigt fylla på kassan med 22,6 miljoner kronor.
Heliospectra, som grundades 2006, utvecklar lysdiodsbaserade lampor för växthus. Genom att styra våglängd och intensitet på ljuset går det att påverka tjockleken på bladen, hur näringsrik växten blir, hur den smakar eller hur länge den håller sig när du burit hem den från affären.

– Vi har lyckats öka biomassan med 30 procent och minskat energiförbrukningen med 40 procent. Om några år kommer man att använda den här tekniken på alla typer av grönsaker och blommor som odlas i växthus, sade företagets vd Staffan Hillberg till Elektroniktidningen för ett drygt år sedan (länk).

Men bara för att man hittat ett bra recept för en basilikasort innebär inte det att det fungerar på andra arter av basilika. Dessutom kan ljusbehovet se helt annorlunda ut under tillväxtfasen jämfört med när plantan vuxit klart.

Heliospectras tillväxtlampa L4A säljs till forskare och innehåller åtta olika typer av lysdioder som genererar var sin våglängd inom området 400 till 735 nm. För varje typ av lysdiod kan man styra intensiteten i hundra nivåer. Lampan är 40 x 60 cm och räcker för en yta på cirka fyra kvadratmeterx

– Det är en väldigt generisk produkt. När det är dags att använda den i växthus får man skala ner den till exakt det man behöver, säger Staffan Hillberg.

Heliospectra planerar för en nyemission på 22,6 miljoner kronor kombinerat med en listning på First North den 18 juni.

Företaget har sedan tidigare tagit in 4,48 miljoner dollar i riskkapital och fått över 2,6 miljoner dollar genom akademiska stipendier. Huvudägare är Weland Stål, Midroc och Industrifonden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)