JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 24 juli 2019 VECKA 30

Johan Håstad på KTH får ytterligare en fin utmärkelse att ställa in i ett redan välfyllt vitrinskåp. Han får det för en lång och trogen tjänst kantad av flitiga bidrag till datavetenskapens grunder.

Vilka är de teoretiska gränserna för vad du kan räkna ut effektivt med logiska grindnät av olika slag? Vilken effektivitet kan du erhålla ur algorimer som delvis styrs av slumpen?

Dessa och många andra frågeställningar inom teoretisk datalogi har sysselsatt Johan Håstad sedan 80-talet. Han får Knuth-priset år 2018 för en serie ”omvälvande” bidrag bland annat till områdena kryptering, optimering, parallella beräkningar och komplexitetsteori.

Johan Håstad gjorde sin grundutbildning i matematik på Stockholms universitet och Uppsala universitet. Han doktorerade på MIT år 1986 och är idag professor på KTH. 

Det är långtifrån Johan Håstads första utmärkelse. Bland annat har han två gånger erhållit Gödelpriset. Första gången för sin doktorsavhandling som Knuthpriskommittén beskriver som inte bara djup utan även ”en äkta skönhet”.

Knuth-priset läggs i Johan Hästads hand i början av oktober under en konferens i Paris. 

Priset har sitt namn efter Donald Knuth som skrivit datavetenskapens mest klassiska verk, bokserien The Art of Computer Programming, som kom ut i sitt första band 1968 och fortfarande är under produktion.

Det har delats ut vart eller varannat år sedan 1996 gemensamt av IEEE och ACM, de två stora forskningsorganisationerna inom datavetenskap och elektronik.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)