JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple köper Intels modemverksamhet

Precis som ryktet gjort gällande var Apple intresserat av att köpa Intels verksamhet inom mobilmodem. Den 25:e juli blev affären klar.

I mitten av april grävde Apple och Qualcomm ned stridsyxan. Efter åratal av bittra strider slöt de två företagen ett avtal där Apple under flera år framöver ska köpa modemkretar av Qualcomm. Dessutom tecknade Apple en licens på ett antal patent plus att Apple betalade ett hemligt belopp till Qualcomm.

Uppgörelsen sågs av många som en konsekvens av att Intel misslyckats med att utveckla konkurrenskraftiga modem för 5G-standarden. Företaget beslutade i varje fall att lägga ned den delen av modemverksamheten för att istället fokusera på modem till uppkopplade prylar.

I slutet av juli skedde nästa steg när Intel sålde modemverksamheten med ungefär 2 200 anställda till Apple för en miljard dollar. Intel förbehåller sig dock möjligheten att utveckla modem för allt som inte är mobiltelefoner.

Händelsen visar att ryktena om att Apple haft ambitionen att utveckla egna modem varit sann. Företaget har steg för steg tagit kontroll över halvledarinnehållet i sina mobiltelefoner och modemen blir ett viktigt komplement till systemkretsarna och grafikprocessorerna.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)